Att städa upp efter ett fallet träd

Idag sken solen för första gången på väldigt länge i Malmö. Känns som det var år och dagar sedan men riktigt så illa är det inte. Men visst, sista veckorna har inte varit mycket att hurra över rent vädermässigt. Dagar har i stort sett sett likadana ut, regn och åter regn, dag ut och dag in. Inte riktigt det vädret men ser framemot när man är sugen att ta hunden på en runda när man kommer hem från jobbet. Eller klä sig i arbetskläder för att gå ut och arbeta i trädgården. Nej, då blir det lätt att man stannar inomhus i skydd från regn och blåst.

Men som sagt, idag sken solen och jag var ledig från jobbet så då var jag och vovven ute redan tidigt på morgonen på en lång och härligt promenad i solskenet och njut i fulla drag. Efter gott och väl en timmes promenad och vi var på väg hemåt så kan jag se att ett träd fallit omkull precis på min tomtgräns och ut på den äng som ligger i anslutning. Måste ha trillat omkull i samband med de senaste dagarnas kraftiga blåst och regn.

Ta bort stubben efter trädet

Efter en härlig frukost var det inte mycket annat att göra än att hoppa i arbetskläderna och fylla upp bränsle på motorsågen och ge sig ut. Tur i oturen så har jag ju en kamin som jag elda i på vintern så lite nytta och nöja blir det trots att med att såga upp det omkull fallna trädet. Efter ett par timmar så var trädet helt uppsågat och jag hade kört undan alla bitar som jag sågat upp i lagom längd för att sedan klyva upp till ved. Det fick bli en annan dag till att klyva men nu var i alla fall allt inne under tak och trädet var borta. Dock efterlämnade trädet en stor full stubbe efter sig som jag gärna ville ha bort. Visst, man kan låta den ruttna bort av sig själv men vis av tidigare erfarenhet så tar det tiotals år innan den är helt borta. Och eftersom den står lite illa till och gör det svårt att komma till med gräsklipparen så jag fick trips av en bekant om att ringa och beställa stubbfräsning Malmö för att bli av med den omgående.

Trädet ett minne blått

Sagt och gjort, dagarna efter mitt samtal kom det en trevlig kille och fräste bort stubben helt och hållet på några timmar. Enda spåret av det fallna trädet är nu att platsen är täckt av en del träflis som inom kort kommer att sjunka ner och ge näring till andra växter. Sen har vi förstås högen med de uppsågade trädbitarna som ska klyvas och staplas och torkas inför nästa vinter. Men det jobbet får bli en annan dag för solen skiner ännu och det finns roligare saker att göra …